eposao.info - vrh - ekonomija
Почетна страница > Новости

РТ: Руска економија генерално враћена на ниво пре пандемије - Путин

РТ: Руска економија генерално враћена на ниво пре пандемије - Путин
23.08.2021. год.

Руска економија се приближава нивоу пре пандемије коронавируса, рекао је председник Владимир Путин на састанку са представницима странке "Јединствена Русија".


„Практично, са изузетком неких ствари на које стручњаци треба да обрате пажњу, руска економија је генерално враћена на ниво пре кризе“, рекао је Путин.

Шеф државе је међутим приметио да инфлација у земљи тренутно износи 6,5%, што премашује циљни ниво од 4%. Према Путиновим речима, руске власти предузимају адекватне мере за враћање инфлације на планирани ниво.

„Влада и централна банка предузимају све потребне кораке за смањење параметара инфлације. Имали су задатак да инфлаторне процесе врате у оквир који би одговарао нивоу и плановима развоја наше економије и социјалне сфере“, рекао је председник.

Путин је рекао да верује да је најбољи начин да се економија земље врати на предкризни курс борба против пандемије, која се може постићи вакцинацијом.

„Наравно, такозвана затварања, односно гашење активности предузећа, нанела су велику штету економији и стварним приходима грађана. С тим у вези, морамо учинити све да превазиђемо пандемију. А најбољи механизам у овој борби је вакцинација”, нагласио је он.

Путин је рекао да ће се тренутни програм вакцинације наставити и да ће се његов исход "одразити на економију, на стварној производњи, на радним местима, на оптерећењу предузећа и на приходима грађана".
 
„На крају, приход зависи од ефикасности економије, од њеног обнављања, модернизације, од спровођења оних планова који су зацртани и који ће се спровести у блиској будућности, средњорочно и дугорочно“, закључио је председник.

Раније овог месеца, Министарство економије поставило је прогнозу инфлације за ову годину на 5%. Министарство финансија је, међутим, саопштило да би инфлација могла надмашити ова очекивања, као и руска централна банка, која је недавно предвидјела да ће показатељ до краја 2021. године достићи чак 6,2%. Потрошачке цене у земљи већ су достигле 4,6 % повећања од јануара до јула ове године. Инфлација у Русији 2020. године износила је 4,9%, према руској статистичкој агенцији "Росстат".

Извор: РТ


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Sputnik / Vladimir Pesnya / RT/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист


Москва ће предузети мере које служе њеним интересима, изјавио је Дмитриј Песков

Москва користи мултилатералне формате ван контроле САД да би заобишла ограничења, изјавио је министар спољних послова


Високи дипломата је изјавио да ће ЕУ можда морати да постане „креативнија“ у проналажењу новца за Кијев

Немачки канцелар је појаснио да ће профит добијен од средстава Москве у ЕУ бити употребљен за наоружавање Кијева


Урсула фон дер Лајен је претходно деблокирала преко 10 милијарди евра како би обезбедила подршку Будимпеште за помоћ Украјини


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА